PDA

Zobraziť plnú verziu : Domáca sieť - zapojenie switchu do switchu

sokrates4612
21.02.2011, 10:41
Vie mi niekto pomôcť? Plánujem si takú menšiu ethernetovú domácu sieť (wifi chcem vypnúť a ísť len po kábli) ale neviem presne ako to mám zapojiť.
Mám typický router k internetu od T-comu, čo je vlastne router so 4 portovým switchom. To je v poriadku, viem, že pomocou 4 priamych ethernetových káblov tam viem zapojiť 4 PC. Čo ale ak ich chcem zapojiť 8?
Stačí kúpiť druhý samostatný 4 portový switch a ten zapojiť to routera? (resp. do toho jedného portu routerového switcha)
Viem si tak vlastne tie 4 porty na routeri rozšíriť na 8? Bude sa to správať plnohodnotne ako keby ten router nemal len 4 porty, ale 8?

JohnnyPea
21.02.2011, 23:20
Nevidím v tom žiadny problém, poznám niekoľko takých sietí, kde majú ľudia router od T-comu iba s jedným portom a na to majú zapojený nejaký switch.

Ja som to mal s kamarátom nejaký čas presne tak poriešené ako opisuješ a fungovalo to bez problémov. Akurát musíš počítať s tým, že každý ten port má nejakú priepustnosť dát, takže ten switch bude v podstate rozdeľovať rýchlosť jedného portu 4 zariadeniam. A nebudeš mať 8 portov, ale len 7 :p.

sokrates4612
22.02.2011, 11:21
Nevidím v tom žiadny problém, poznám niekoľko takých sietí, kde majú ľudia router od T-comu iba s jedným portom a na to majú zapojený nejaký switch.

Ja som to mal s kamarátom nejaký čas presne tak poriešené ako opisuješ a fungovalo to bez problémov. Akurát musíš počítať s tým, že každý ten port má nejakú priepustnosť dát, takže ten switch bude v podstate rozdeľovať rýchlosť jedného portu 4 zariadeniam. A nebudeš mať 8 portov, ale len 7 :p.

Aha, to je pravda, takže "len" sedem :D. Aj tak to stačí.
S tou priepustnosťou ma to nenapadlo... takže akú vlastne rýchlosť môžem na lokálnej sieti dosiahnuť? Koľko má priepustnosť jeden port?

JohnnyPea
22.02.2011, 13:26
Neviem ti presne povedať, ale myslím si, že súčasné routery by už mali mať gigabitové porty (ale fakt záleží od toho aký model máš). Taktiež to záleží od kábla, myslím, že najvhodnejší je UTP kábel cat6, aby si mohol dosiahnuť gigabitovú rýchlosť.

V 100Mbit sieti som dosiahol okolo 12MB/s a 1Gbit mi fičal na tých 120MB/s. Samozrejme záleží to ako aj od HW počítačov v sieti (HDD...) a iných zariadení, ale aj kvality routera.