PDA

Zobraziť plnú verziu : Subdomény, alebo samostatné domény 2.stupňa?

sokrates4612
08.10.2008, 22:49
Stále mám dilemu, či mám nové projekty stavať na subdoménach iného projektu, ktorý je obsahovo čiastočne príbuzný s tými novými plánovanými, , alebo mám na to registrovať novú doménu?

Možno si zároveň odpoviem trochu aj sám - ak projekt obsahovo súvisí už s niečim existujúcim, tak to treba spustiť na subdoméne. Ak je to však nová vec, treba samostatnú doménu.

Aj tak by ma zaujímal pohľad iných ľudí - čo si o tom myslíte vy?

(Z hľadiska vyhľadávačov je to myslím jedno - podstatný je obsah, ktorý je kráľ :) a potom spätné odkazy. :eek: )

laki
09.10.2008, 09:17
Riešil by som to takto:

Pokiaľ je projekt iba čiastočne príbuzný s už existujúcim projektom a viem preňho zabezpečiť samostatnú doménu 2.rádu, tak idem touto cestou. V dnešnej dobe plnej špekulantov je už ale niekedy problém kúpiť vhodnú doménu.

Ak sa projekty silne podobajú a prelínajú, tak by možno stálo za zváženie "import" témy nového projektu do už existujúceho na tej istej doméne, poprípade na vhodnej subdoméne.

Ale veľmi závisí na zameraniach a cieloch jednotlivých projektov, pre každú dvojicu projektov môže platiť iné riešenie.

Savione
09.10.2008, 20:51
Ak je ten pôvodný projekt už etablovaný a je v povedomí ľudí, tak by som obsahovo príbuzné projekty staval na subdoméne a ťažil z úspechu pôvodnej domény.

V ostatných prípadoch by som volil samostatnú doménu (ak je voľná).

KuboF
15.10.2008, 18:49
Príbuzné projekty na subdoméne, úplne nové na doméne.

Prípadne na subdoménu dávam projekty na ktorých ešte len začínam.

onkel1
26.12.2008, 18:05
tak ja to spravim na prikladoch --

mam uspesny blog o mobiloch a chem forum tak ho smiknem na subdomenu ale ak chcem rady o chovani skreckov v bowlingovych gulach riesim samostatnu domenu.....

rozhodoval by som sa medzi domenou a subdomenou len vtedy keby si chcem s tym skreckom aj telefonovat teda robil by som web z tematikou : Mobil a komunikacia zo skreskami v bowlingovych gulach

sokrates4612
29.12.2008, 10:10
Veľmi dobrý príklad. :D

Ale v zásade som to pochopil, lenže nie vždy to musí byť také jednoznačné - projekty nie vždy súvisia, ale je otázne, či má zmysel ich stavať na samostatnej doméne - príklad. Prevádzkujem www.vsevedko.sk, čo je všeobecný katalóg a chcel by som spustiť aj stránku s wallpapermi, kde je otázne, či si to zarobí vôbec na svoj hosting. Tak mi je ľúto investovať ešte aj do domény...

onkel1
29.12.2008, 10:30
Vsevedko je domena neutralna mozes na nu umiestnin info o chove skreckov alebo aj navod na zostrojenie dynamitu z plasteliny.
Obkecas tam nejake veci a v klude na subdomene mozes mat aj pecko z odovodnenim aby sme sa po novych vedomostiach rozptylili.

Alebo z domeny druheho radu nebudes davat odkaz na domenu tretieho radu a budes sa tvarit ze k nim nepatris. Ale je jasne ze na domenu skrecok.sk nebudem davat subdomenu na recenziu aut .....

Inac suhlasim projkty co na seba nezarobia vsetky na subdomeny

Kusi
09.03.2010, 13:54
ja pridam jednu moju skusenost: ak je subdomena aspon miliontinou spojena s domenou, tak na subdomene, zaroven je mozne silu trust ranku preniest z domeny na subdomenu len jednym sidewide odkazom na viditelnom mieste, zaroven sa domeny navzajom slusne podporia, je to vindo napriklad na mojom www.bowling.kusi.sk na cca 2 mesiace som dal sidewide odkaz a na dlhsie slovne spojenia ako napr historia bowlingu a podobne som v googli na vysokych poziciach.

miroh
01.12.2011, 15:01
Ahojte!
Zaujímal by názor na túto problematiku z pohľadu SEO.
Vďaka.

exot
01.12.2011, 17:44
Pozri je to uplne jedno. Ale zase ak mas web zamerany na pozicky na domene pozicky.sk a chces zacat robit portal specializovany na hypoteky, tak je podla mna lepsie spravit hypoteky.sk a nie hypoteky.pozicky.sk, kedze subdomena je pre google uplne novy web nijak nesuvisiaci s tym, co je na root domene. Ak by boli prelinkovane, tak je to diskutabilne, ale stale si myslim ze je to jedno. Mozno pre prehladnost a pre cloveka by to bolo lepsie zapamatatelne, ze ano existuje portal sme.sk, ktory ma projekty ako vybrali.sme.sk a ekonomika.sme.sk a dalsie, ale hlbsi seo vyznam v tom nehladaj.

armix
07.12.2011, 14:55
Presne ako hovori EXOT. S hladiska seo je to uplne jedno.. Hlavne, aby nazov domeny a subdomeny nebili jedna druhu. Ja osobne mam napriklad 2 stvorpismenkove domeny, ktore pouzivam vyhradne na subdomeny na ktorych budujem landing pages pre produkty clickbank, alebo CPA ponuky. Kazdu zvlast backlinkujem a kazdu google berie, ako samostatny web.

miroh
07.12.2011, 20:53
Takto nejako to vnímam aj ja. Vyskúšam a potom posúdime.

pofo609
04.02.2012, 17:20
Som jednoznačný zástanca subdomén.

1. náklady - 50 subdomén pod hlavnou doménou - ušetrené peniaze - ICANN "dovi dopo" - 600 dolarov ročne ušetrených.
2. SEO - celý svet sa točí na linkwheeloch - budovanie odkazov na web 2.0 subdomenach - webnode,wordpress,blogspot a mnohé iné. t.j ak tvoja doména je staršia a má rešpekt, vytiahne subdomény a dodá im potrebnú "ochranu", "rešpekt" v očiach vyhľadávačov.

Samozrejme je tu aj risk zneužívanie, alebo čistky aké google urobil s co.cc alebo cz.cc