Zobraziť plnú verziu : Subdomény, alebo samostatné domény 2.stupňa?
sokrates4612
08.10.2008, 22:49
Stále mám dilemu, či mám nové projekty stavať na subdoménach iného projektu, ktorý je obsahovo čiastočne príbuzný s tými novými plánovanými, , alebo mám na to registrovať novú doménu?
Možno si zároveň odpoviem trochu aj sám - ak projekt obsahovo súvisí už s niečim existujúcim, tak to treba spustiť na subdoméne. Ak je to však nová vec, treba samostatnú doménu.
Aj tak by ma zaujímal pohľad iných ľudí - čo si o tom myslíte vy?
(Z hľadiska vyhľadávačov je to myslím jedno - podstatný je obsah, ktorý je kráľ :) a potom spätné odkazy. :eek: )
Riešil by som to takto:
Pokiaľ je projekt iba čiastočne príbuzný s už existujúcim projektom a viem preňho zabezpečiť samostatnú doménu 2.rádu, tak idem touto cestou. V dnešnej dobe plnej špekulantov je už ale niekedy problém kúpiť vhodnú doménu.
Ak sa projekty silne podobajú a prelínajú, tak by možno stálo za zváženie "import" témy nového projektu do už existujúceho na tej istej doméne, poprípade na vhodnej subdoméne.
Ale veľmi závisí na zameraniach a cieloch jednotlivých projektov, pre každú dvojicu projektov môže platiť iné riešenie.
Ak je ten pôvodný projekt už etablovaný a je v povedomí ľudí, tak by som obsahovo príbuzné projekty staval na subdoméne a ťažil z úspechu pôvodnej domény.
V ostatných prípadoch by som volil samostatnú doménu (ak je voľná).
Príbuzné projekty na subdoméne, úplne nové na doméne.
Prípadne na subdoménu dávam projekty na ktorých ešte len začínam.
tak ja to spravim na prikladoch --
mam uspesny blog o mobiloch a chem forum tak ho smiknem na subdomenu ale ak chcem rady o chovani skreckov v bowlingovych gulach riesim samostatnu domenu.....
rozhodoval by som sa medzi domenou a subdomenou len vtedy keby si chcem s tym skreckom aj telefonovat teda robil by som web z tematikou : Mobil a komunikacia zo skreskami v bowlingovych gulach
sokrates4612
29.12.2008, 10:10
Veľmi dobrý príklad. :D
Ale v zásade som to pochopil, lenže nie vždy to musí byť také jednoznačné - projekty nie vždy súvisia, ale je otázne, či má zmysel ich stavať na samostatnej doméne - príklad. Prevádzkujem www.vsevedko.sk, čo je všeobecný katalóg a chcel by som spustiť aj stránku s wallpapermi, kde je otázne, či si to zarobí vôbec na svoj hosting. Tak mi je ľúto investovať ešte aj do domény...
Vsevedko je domena neutralna mozes na nu umiestnin info o chove skreckov alebo aj navod na zostrojenie dynamitu z plasteliny.
Obkecas tam nejake veci a v klude na subdomene mozes mat aj pecko z odovodnenim aby sme sa po novych vedomostiach rozptylili.
Alebo z domeny druheho radu nebudes davat odkaz na domenu tretieho radu a budes sa tvarit ze k nim nepatris. Ale je jasne ze na domenu skrecok.sk nebudem davat subdomenu na recenziu aut .....
Inac suhlasim projkty co na seba nezarobia vsetky na subdomeny
ja pridam jednu moju skusenost: ak je subdomena aspon miliontinou spojena s domenou, tak na subdomene, zaroven je mozne silu trust ranku preniest z domeny na subdomenu len jednym sidewide odkazom na viditelnom mieste, zaroven sa domeny navzajom slusne podporia, je to vindo napriklad na mojom www.bowling.kusi.sk na cca 2 mesiace som dal sidewide odkaz a na dlhsie slovne spojenia ako napr historia bowlingu a podobne som v googli na vysokych poziciach.
Ahojte!
Zaujímal by názor na túto problematiku z pohľadu SEO.
Vďaka.
Pozri je to uplne jedno. Ale zase ak mas web zamerany na pozicky na domene pozicky.sk a chces zacat robit portal specializovany na hypoteky, tak je podla mna lepsie spravit hypoteky.sk a nie hypoteky.pozicky.sk, kedze subdomena je pre google uplne novy web nijak nesuvisiaci s tym, co je na root domene. Ak by boli prelinkovane, tak je to diskutabilne, ale stale si myslim ze je to jedno. Mozno pre prehladnost a pre cloveka by to bolo lepsie zapamatatelne, ze ano existuje portal sme.sk, ktory ma projekty ako vybrali.sme.sk a ekonomika.sme.sk a dalsie, ale hlbsi seo vyznam v tom nehladaj.
Presne ako hovori EXOT. S hladiska seo je to uplne jedno.. Hlavne, aby nazov domeny a subdomeny nebili jedna druhu. Ja osobne mam napriklad 2 stvorpismenkove domeny, ktore pouzivam vyhradne na subdomeny na ktorych budujem landing pages pre produkty clickbank, alebo CPA ponuky. Kazdu zvlast backlinkujem a kazdu google berie, ako samostatny web.
Takto nejako to vnímam aj ja. Vyskúšam a potom posúdime.
Som jednoznačný zástanca subdomén.
1. náklady - 50 subdomén pod hlavnou doménou - ušetrené peniaze - ICANN "dovi dopo" - 600 dolarov ročne ušetrených.
2. SEO - celý svet sa točí na linkwheeloch - budovanie odkazov na web 2.0 subdomenach - webnode,wordpress,blogspot a mnohé iné. t.j ak tvoja doména je staršia a má rešpekt, vytiahne subdomény a dodá im potrebnú "ochranu", "rešpekt" v očiach vyhľadávačov.
Samozrejme je tu aj risk zneužívanie, alebo čistky aké google urobil s co.cc alebo cz.cc
vBulletin® v4.1.12, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.